Меню
Пошук

Ускладнення після хімічного пілінгу

Ускладнення після хімічного пілінгу В минулій нашій статті ми розглядали які проблеми можна вирішити за допомогою хімічного пілінгу. Сьогодні розглянемо які ж ускладнення можуть бути після пілінгу. Процедура пілінг широко відома і косметологічний ринок рясніє достатком різного роду пілінгових продуктів, розроблених як для професійного, так і домашнього використання. Пілінги, до складу яких входять хімічні кислоти, здатні творити дива, але тільки в руках професіонала! І перш, ніж зважитися на пілінгову процедуру, необхідно обов'язково пройти консультацію у кваліфікованого лікаря-косметолога, щоб на перший погляд нешкідлива процедура, не перетворилася на проблему. Тільки досвідчений фахівець може грамотно підібрати необхідний саме Вам пілінг для досягнення максимального результату у вирішенні багатьох естетичних проблем.

Мета всіх пілінговых процедур одна видалення поверхневих шарів шкіри. Розрізняються пілінги механізмом впливу та глибиною проникнення. Якщо йдеться про хімічні пілінги, всі вони виконуються за допомогою хімічних кислот. Ці пілінги можуть складатися як з однієї кислоти, так і кількох.

У хімічних пілінгах дуже важливою є концетрація кислоти та її рН. Чим вищий у пілінгу відсоток кислоти і нижчий рН, тим пілінг активніший. Вибір самого пілінгу залежить від стану шкіри, її товщини, фототипу і від того, який необхідний результат. Як правило, пілінгові процедури дають яскравий результат. Затребуваність цієї процедури полягає у можливості отримання хорошого та стійкого ефекту. Пілінг робить поверхню шкіри рівною, гладкою, покращує колір обличчя, видаляє пігментні плями, оновлює епідерміс та успішно бореться з вугровою хворобою.

Незважаючи на простоту виконання пілінгу, не можна недооцінювати можливих ускладнень. Вони можуть бути як прогнозованими, так і ні.

Прогнозовані побічні ефекти після хімічного пілінгу:

  1. Лущення. . Належить до прогнозованих ефектів після хімічних пілінгів. Може бути «мукоподібним» після легких поверхневих пілінгів, що проходить через 5-7 днів. Після трилоксусних пілінгів очікується прогнозоване великопластинчасте лущення. Зазвичай термін реабілітації після таких пілінгів становить 10-14 днів.

  2. Еритема шкірного покриву у місці нанесення хімічного пілінгу. Це стійке почервоніння покриву шкіри. Зазвичай такого ускладнення спостерігаються у людей схильних до куперозу, на обличчі яких є розширена судинна сітка.

  3. Набряклість тканин . Може з'явитися після процедури на 1-3 день і спостерігатися ще протягом декількох днів. Виникає найчастіше після хімічних пілінгів із застосуванням ретиноїдів та трихлорацету. Імовірність таких ускладнень пов'язана з високою проникністю судин і як наслідок виходу в тканини рідкої частини крові.

  4. Рівномірне потемніння шкіри та виникнення «кірочок» . Невід'ємна частина процедури трихлороцтових пілінгів після коагуляції білка та виникнення фросту на шкірі. З'являється на 3-5 день і проходить після повного відлущування шкіри. Категорично забороняється знімати "кірочки".

  5. Гіперчутливість шкіри . Неспецифічна надмірна реакція шкіри на перепади темтератур, механічні дії, сонячне світло. Зазвичай, повністю проходять на 1-3 тиждень після пілінгу, але іноді відчуття зберігаються до 1 року.

  6. Гіперпігментація . Найчастіше виникає з вини самого пацієнта при недотриманні рекомендацій лікаря (підвищена сонячна інсоляція після процедури пілінгу, ігнорування захисних засобів з SPF фільтрами). З вини лікаря такі ускладнення можуть виникнути, якщо неправильно підібрано пілінговий розчин, неправильне визначення косметологом первинного стану шкіри: товщина, фототип, чутливість шкіри.

До непрогнозованих ускладнень після хімічного пілінгу можуть відноситися:

  1. Герпетична інфекція . Цей вид ускладнень буває у пацієнтів з високим титром герпетичної інфекції, але іноді у зв'язку зі зниженням імунітету (як правило, після серединних пілінгів) може виникнути і первинне зараження.
  2. Інші інфекції. Ускладнення можуть виникнути через порушення правил та норм гігієни при виконанні процедури пілінгу лікарем-косметологом, а також пацієнтом у реабілітаційному періоді. Одним із основних поширених видів інфекцій є стрептостафілодермія. Лікування полягає у прийомі відповідних антибіотиків у мазях та таблетках.

  3. Алергічні реакції . Алергії на кислоти (інгредієнти пілінгу) у косметологічній практиці бувають дуже рідко. Найчастіше це буває на аскарбінову та койєву кислоти. Однак не слід виключати реакції на зовнішні подразники, вони бувають дуже несподіваними і можуть спровокувати кропив'янку або сильний набряк. Після процедури пілінгу треба бути дуже акуратними і не допускати негативного впливу на шкіру зовнішніх подразників. Сильний вітер, мороз, активне сонячне випромінювання – не допустимі!

  4. Мармуровість шкіри . Ускладнення виникає як наслідок загибелі великої кількості клітин меланонацитів. Це найчастіше виникає після проведення серединних пілінгів. Ті, хто має смагляву шкіру з подібним ускладненнями схильні більше. Таким пацієнтам забороняється перебування на відкритих сонячних променях після пілінгу.

  5. Персистуюча (стійка) еритема . Ускладнення виникає у пацієнтів з телеангіектазіями (розширеними судинами), які зробили досить глибокий пілінг. Реакція шкіри може бути протягом тривалого часу до 1 року. Як правило, відбувається самостійно. Важливо уникати різкого перепаду температур, інсоляції, фізичного навантаження, по можливості виключити алкоголь, гостру їжу, не відвідувати сауну.

  6. Загострення вугрової хвороби (акне) та себореї. Ці ускладнення виникають у пацієнтів з жирною, схильною до акне, хронічною себореєю. Фактором є стимулювання надлишкової виробки шкірного сала як захисної реакції шкіри на агресивну дію кислот. Зазвичай запальні реакції проходять через 2-4 тижні.

  7. Демаркаційна лінія . Це чітко видима лінія між ділянками шкіри, які піддавалися нанесенню хімічного пілінгу та необробленими ділянками шкіри. Виникає у пацієнтів із смаглявою шкірою, також може проявитися у пацієнтів із пористою шкірою. Вирішити цю проблему можна за допомогою поверхневих пілінгів, а також можна провести курс процедур мезотерапіїу складі яких є інгредієнти освітлювальної дії.

  8. Рубці (келоїдні, гіпертрофічні). Ускладнення може виникнути після серединних ТСА, фенолових пілінгів. Може виникнути у пацієнтів, схильних до утворення келоїдних, гіпертрофічних рубців, так само при порушенні техніки проведення самої процедури лікарем, а також з вини самих пацієнтів при недотриманні ними рекомендацій лікаря-косметолога після таких серйозних пілінгових процедур.

Posted in Статьи on Dec 07, 2017





Зворотній дзвінок RedConnect